A masszázs jelentősége, szervezetünkre gyakorolt hatásai, javallatai, ellenjavallatai:

 

A masszázs a test felületén kézzel végzett kézi fogások sorozata, amelyet terápiás céllal végzünk és egyedülálló élményt biztosít az ellazulni, gyógyulni, vagy éppen felfrissülni vágyóknak. Az érintés testet-lelket felüdítő erejét ősidők óta ismerik és alkalmazzák. Az emberi szervezet egy bonyolult rendszer. Szervezetünkben vannak olyan kulcsfontosságú szervek, amelyek karbantartásával, vagy gyógykezelésével olyan kívánatos hatásokat is elérhetünk, amelyek nemcsak a közvetlenül kialakult fájdalmak enyhítését, hanem egyéb szervi bántalmak gyógyulását is elősegítjük egy jó masszázzsal. Általános hatások: javítja a vérkeringést, a vérnyomást, gyorsítja az anyagcserét, oldja a pszichés és izomfeszültséget, erősíti az immun- és idegrendszert, enyhülnek, vagy oldódnak az izomgörcsök, a fájdalom csillapodik a gerinc-, a hát-, a derék-, a váll- és a nyakproblémák kezelésénél. A masszázs mechanikus ingerek összessége, amely közvetett és közvetlen úton befolyásolja a szervek, szövetek állapotát. A szervezetben válaszreakciót vált ki, és fizikális gyógyhatást eredményez. Bőrre gyakorolt hatások: elősegíti az elhalt hámsejtek leválását, fokozza a bőr rugalmasságát, fokozza a verejték- és faggyúmirigy elválasztást. Bőr alatti kötőszövetre gyakorolt hatások: a kötőszövet rugalmas elemeinek regenerációját segíti, megszünteti a szövetekben fennálló feszüléseket, letapadásokat. Az izomszövetre is jótékonyan hat: javul a keringés, az oxigénellátottság, felgyorsítja a salakanyagok kiürülését, segít az izmok regenerálódásában. Elősegíti a bőr rugalmasságának a megőrzését, ezáltal lassítja az öregedést. Egyes technikák nem csupán a mozgásszervi betegségek esetén, hanem mentális értelemben is hathatós segítséget nyújtanak. A lágy masszázsfogások megnyugtatják az idegeket, szabaddá teszik a légzést, oldják  a feszültségeket, segítenek az ellazulásban. Előfordulhat, hogy masszázs közben a páciens egyszerűen álomba merül. Ez is a test, a lélek és az elme mély ellazulásának jele. A sportolók verseny előtti felkészítése során alkalmazott masszázs segít a fáradtság csökkentésében, javítja az izomtónust, fokozza az izom rugalmasságát és az összehúzódás erejét növelve erősíti az izmokat. Csont- vagy ízületi sérülések után, mivel az izmok és ízületek mozdulatlanságra kényszerűlnek, lelassul a helyi vérkeringés, nyirokpangás következik be, ez pedig duzzanathoz, izomletapadásokhoz vezet. Megfelelő masszázs alkalmazásával felgyorsíthatjuk a vér- és nyirokkeringést, eloszlik a duzzanat, fellazul az összetapadás, és az ízület visszanyeri egészséges aktivitását. A masszázs belső szerveink működésére is hatással van. Ez abból adódik, hogy belső szerveink kapcsolatban állnak bőrünk bizonyos zónáival,  és köztük reflexszerű reakciók léphetnek fel. A bőr ilyen jellegű zónáinak célirányos masszírozásával befolyásolhatjuk egyes szerveink, mint például a vese, a máj vagy a szív működési zavarait. Masszázzsal feltöltődést biztosítunk testnek és léleknek egyaránt.

 

Masszázs technikája:

- A masszázs elején fontos a pszichés kapcsolatteremtés a pácienssel. A simító mozdulatokkal nyugtató hatást érünk el, ugyanakkor ez egyfajta bemelegítés is. A simítások lehetnek felületesek, majd egyre mélyebbek, ennek köszönhetően képesek vagyunk a bőr alatti kötőszövetekben lévő folyadékot elmozdítani, ezzel segítjük felszívódását.

- A következő fogás a dörzsölés, amely közben vérbőség keletkezik, valamint így távolítjuk el az elhalt hámsejteket. Ezáltal fokozódik a mélyebben fekvő bőrsejtek termelődése, ami hozzájárul a bőr természetes rugalmasságának megőrzéséhez. Ezzel a fogással megszüntethetjük a fájdalmas izomcsomókat és feloldjuk a letapadásokat. A feszülések megszűnése után testileg, lelkileg is megkönnyebbülünk, jobban érezhetjük magunkat. Ez a nyugtató hatás egész közérzetünkre pozitív hatással van.

- A gyúrással mélyebben letapadt izmokat is fellazíthatjuk és fokozzuk a vérkeringést. A masszázsban ezzel a fogással az izomtónust is fokozhatjuk. Aktiváljuk a nyirokkeringést, amellyel erősen hozzájárulunk a test méregtelenítéséhez és az anyagcsere folyamatok harmonizálásához.

- Az ütögetés, vágás és paskolás élénkíti a bőr vérellátását. Amennyiben a mellkason alkalmazzuk, a váladék kiürítését segíti elő.

- Az utolsó fogástípus vibrációnak, más néven rezegtetésnek hívjuk. A tenyerünkkel rezegtetjük a legyúrt testrészeket, ezzel nyugtatjuk testet és levezethetjük a masszázst. 

 

Masszázs javallatai:

- Elsősorban az izomzat erejének, rugalmasságának a növelése

- Az anyagcsere fokozása

- A Bőr fiatalságának és rugalmasságának a megtartása

- Fájdalmas izomcsomók (myalgiák) megszüntetése

- Izomláz

- Egyoldalú izom, ízületi megterhelés (pl.: monoton álló vagy ülő munka)

- Vérkeringés javítása

- Ideggyógyász által kivizsgált, nem megbetegedés okozta fejfájásra

- Levertség, fáradtság 

- Tartáshiba

- Lúdtalp

- A koncentráló képesség csökkenése

- Fogyókúra, méregtelenítés kiegészítése

- Az általános közérzet javítására

 

Masszázs ellenjavallatai:

- Lázas megbetegedés

- Leromlott legyengült egészségügyi állapot

- Ha súlyos szívbaja vagy keringési betegsége van

- Fertőző megbetegedések (a páciens egészsége nagy mértékben romolhat)

- Tüdő, mellhártya megbetegedése

- Bőrbetegségek, bőrfertőzések.(pl.: gombás fert., övsömör, nyílt seb.)

- Terhesség (ha nem veszélyeztetett, akkor is óvatosan max.: váll, nyak, fej).

- Menstruáció első 3 napja (erősebb vérzést okozhat)

- Vérzékenység ( pl.: gyógyszer, betegség, haemophilia, leukémia stb.)

- Rosszindulatú daganatos megbetegedések

- Minden heveny panasznál ami fájdalommal duzzanattal jár 

Műtétek utáni lábadozási időszak

- Trombózis. Régebben előfordult trombózis esetén konzultáljon kezelő

   orvosával

- Ha epilepsziás vagy más hasonló idegrendszeri megbetegedése van

- Közvetlenül étkezés, alkoholfogyasztás után

 

Masszázs történelem, általános információk:

  A masszázs egészen az ókori görög-római kultúráig visszavezethető. A görögök és a rómaiak nagyobb figyelmet szenteltek egészségüknek, odafigyeltek, többet törődtek testükkel. A masszázs már az ókori kultúrákban is közkedvelt gyógyító, rehabilitációs eljárás volt. A gyógyító hatás mellett meg kell említenünk a rehabilitáció fontosságát is, hiszen a masszázzsal képesek vagyunk megrövidíteni a sérülések utáni lábadozást, és megakadályozzuk a nem használt izmok sorvadását. A nagy stressz miatt sokan küzdenek alvászavarokkal, kimerültek, rossz a közérzetük. Ezek a panaszok garantáltan csökkeni fognak, mivel a masszázs megnyugtat, elősegíti a relaxációt, enyhíti az álmatlanságot, összességében segíti a test egészséges működését. A masszázs nemcsak a testre hat. Ezzel a kezeléssel megszüntethetjük a problémáink okozta stresszes, feszült állapotot a testben. Visszanyerhetjük testünk rugalmasságát, ellenálló képességét, ami a szellemünkre is azonos hatással van. Segítségével kapcsolatba kerülünk és hatást fejthetünk ki az idegrendszerre. A masszázs fogásainak alkalmazása frissességet eredményez, csökkentjük a fáradság érzetet. A nyugtató hatású fogások ugyanakkor megteremtik a pihentető alváshoz szükséges feltételeket. Mindenki könnyebben kezdi a napot, ha nyugodtan aludt és kipihente magát. Egy jó kezdet után pedig jöhet a még jobb folytatás!